I en mening

Använda peripeti i en mening

Här kan du hitta en stor uppsättning exempelmeningar till ordet peripeti, det vill säga meningar som illustrerar hur man kan använda ordet peripeti i en mening. Att se hur ett ord används i en mening kan hjälpa till mycket med förståelsen kring vad ordet betyder, och i vilka sammanhang man kan använda "peripeti". Dessutom visar vi också hur olika böjningar av ordet peripeti kan användas, de böjningar som vi även har exempelmeningar till är peripetier och peripetin. Om du klickar på den böjning av ordet peripeti som du är intresserad av kommer du till listan över exempelmeningar för just den formen.

Exempel på användning av ordet "peripeti" i meningar

Peripeti är grundformen till detta ord, här nedan hittar du exempelmeningar som visar hur peripeti kan användas i en mening.


  1. Ett dramas peripeti kan beskrivas som dess klimax eller vändpunkt.


  2. De första tre akterna har en mer traditionell dramatisk uppbyggnad med exposition, upptrappning, dramatisk ironi och peripeti.


Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Timon_av_Aten

Exempel på användning av ordet "peripetier" i meningar

Peripetier är en böjningsform av ordet peripeti, här nedan hittar du exempelmeningar som visar hur peripetier kan användas i en mening.


  1. Det är rimligt att anta att peripetin i Timon av Aten finns i den sista scenen i akt III, låtsasbanketten i Timons hus (slutsatsen styrks av att peripetier ofta är belägna i verkens mitt).


Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Timon_av_Aten

Exempel på användning av ordet "peripetin" i meningar

Peripetin är en böjningsform av ordet peripeti, här nedan hittar du exempelmeningar som visar hur peripetin kan användas i en mening.


  1. Både peripetin och anagnorisis är centrala element av kriminalromanen.


  2. Efter peripetin vänder berättelsen antingen till det sämre eller till det bättre för pjäsens huvudpersoner.


  3. Det är rimligt att anta att peripetin i Timon av Aten finns i den sista scenen i akt III, låtsasbanketten i Timons hus (slutsatsen styrks av att peripetier ofta är belägna i verkens mitt).


Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Deckare, https://sv.wikipedia.org/wiki/Timon_av_Aten

Synonymer till peripeti

Ett annat sätt att förstå bättre hur ett ord kan användas är att granska vilka synonymer det har, samt hur dessa synonymer kan användas. Exempelvis har ordet peripeti följande synonymer: höjdpunkt och vändpunkt.

Föregående och nästa ord i databasen

‹‹ periodvis peripla ››

Allmänt om våra exempelmeningar

Exempelmeningarna för ordet peripeti som vi presenterar på denna webbplats kommer från olika officiella källor. Till exempel är en av våra källor artiklar på Wikipedia som klassificeras som åtminstone bra artiklar. Men vi använder också nyhetsartiklar, böcker och andra generiska texter för att samla exempel på hur ordet "peripeti" kan användas i en mening. Till höger om varje mening hittar du en länk ut-pil som skickar dig till källan till meningen, där du kan komma åt hela texten och sammanhanget för den presenterade exempelmeningen. Detta kan vara användbart eftersom vissa ord ibland kan vara svåra att förstå utifrån enbart en mening, medan hela artikeln eller texten kan hjälpa dig att få insikt om hur du använder "peripeti" i ett större sammanhang.