I en mening

Använda maktdelning i en mening

Här kan du hitta en stor uppsättning exempelmeningar till ordet maktdelning, det vill säga meningar som illustrerar hur man kan använda ordet maktdelning i en mening. Att se hur ett ord används i en mening kan hjälpa till mycket med förståelsen kring vad ordet betyder, och i vilka sammanhang man kan använda "maktdelning".

Exempel på användning av ordet "maktdelning" i meningar

Här nedanför hittar du exempelmeningar som visar hur ordet maktdelning kan användas i en mening.


 1. Överenskommelsen om maktdelning nåddes mellan parterna nyligen.


 2. Kommunernas självstyrelse kan emellertid ses som ett uttryck för vertikal maktdelning.


 3. Clapper tillägger också att USA:s system för maktdelning och kontroll av makt ”är under attack och eroderar”.


 4. Det är en del av den maktdelning som är meningen att föra landet till demokrati, skriver nyhetsbyrån Reuters.


 5. Belarus president Alexander Lukasjenko säger sig nu vara beredd att ändra landets konstitution och tillåta maktdelning.


 6. Demokrati innefattar maktdelning, yttrandefrihet, respekt för medborgaren, sunda motvikter i samhället och frihet att verka i opposition.


 7. Styret av USA bygger på maktdelning mellan den dömande makten (Högsta domstolen), den lagstiftande (kongressen) och den verkställande (presidenten).


 8. I det så kallade Långfredagsavtalet 1998 enades Nordirlands olika politiska grupper samt Storbritanniens och Irlands regeringar om förhållandena för en maktdelning.


 9. Militärrådet har försökt förhandla med oppositionen om att det ska vara en maktdelning mellan dem och oppositionen, säger Redie Bereketeab vid Nordiska Afrikainstitutet till TT.


 10. Nu har Sudans militärråd och en allians inom oppositionen, landets proteströrelse, enats om ett politiskt avtal som en del av den överenskommelse om maktdelning, skriver Reuters.


 11. Landets komplicerade politiska system är uppbyggt på maktdelning efter religionstillhörighet, där presidenten är maronit (kristen), premiärministern sunnimuslim och talmannen shiamuslim.


Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/sudans-militara-rad-och-opposition-overens, https://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_grundlagar, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/demokraterna-kan-vagra-rosta-om-inte-sarskild-aklagare-utses, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/belarus-ledare-villig-att-dela-makten-men-inte-under-press, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/venezuelas-oppositionsledare-juan-guaid-i-exklusiv-intervju-i-agenda, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/usa-s-representanthus-inleder-enorm-korruptionsgranskning-av-donald-trump, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kvinna-skjuten-till-dods-efter-upplopp-pa-nordirland, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/skottlossning-mot-demonstranter-i-sudan, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/libanon-har-fatt-en-ny-regering

Föregående och nästa ord i databasen

‹‹ maktcentrum maktdelningsprincipen ››

Allmänt om våra exempelmeningar

Exempelmeningarna för ordet maktdelning som vi presenterar på denna webbplats kommer från olika officiella källor. Till exempel är en av våra källor artiklar på Wikipedia som klassificeras som åtminstone bra artiklar. Men vi använder också nyhetsartiklar, böcker och andra generiska texter för att samla exempel på hur ordet "maktdelning" kan användas i en mening. Till höger om varje mening hittar du en länk ut-pil som skickar dig till källan till meningen, där du kan komma åt hela texten och sammanhanget för den presenterade exempelmeningen. Detta kan vara användbart eftersom vissa ord ibland kan vara svåra att förstå utifrån enbart en mening, medan hela artikeln eller texten kan hjälpa dig att få insikt om hur du använder "maktdelning" i ett större sammanhang.