I en mening

Använda katedral i en mening

Här kan du hitta en stor uppsättning exempelmeningar till ordet katedral, det vill säga meningar som illustrerar hur man kan använda ordet katedral i en mening. Att se hur ett ord används i en mening kan hjälpa till mycket med förståelsen kring vad ordet betyder, och i vilka sammanhang man kan använda "katedral". Dessutom visar vi också hur olika böjningar av ordet katedral kan användas, de böjningar som vi även har exempelmeningar till är katedralen och katedraler. Om du klickar på den böjning av ordet katedral som du är intresserad av kommer du till listan över exempelmeningar för just den formen.

Exempel på användning av ordet "katedral" i meningar

Katedral är grundformen till detta ord, här nedan hittar du exempelmeningar som visar hur katedral kan användas i en mening.


 1. Den är katedral för Stavanger stift.


 2. Notre-Dame är en katedral i Paris, grundad 1163.


 3. Kyrkan byggdes som en katedral i närheten av furstens gemak.


 4. Hör mer om vaccinationen vid S:t Jacobs katedral i klippet ovan.


 5. Ett urverk, som inte har längre finns kvar, satt i St Albans katedral.


 6. Rekonstruktionen av Kristus Frälsarens katedral invigdes 19 augusti 2000.


 7. Marschen inleddes efter en mässa i stadens katedral, men har nu upplösts.


 8. Patriark Aleksij II:s begravning ägde rum i Kristus Frälsarens katedral 2008.


 9. Polis har spärrat av Berlins katedral sedan polis skjutit en man inne i kyrkan.


 10. År 1910 vigdes han till präst av ärkebiskop Paolo Schinosi i Beneventos katedral.


 11. ”Efter Notre-Dame står nu även Petrus och Paulus katedral i hjärtat av Nantes i brand.


 12. Notre-Dame är en stor och gammal katedral, mitt i centrala Paris, som syns från många håll.


 13. Det är ett kontroversiellt drag, eftersom 1500 år gamla Hagia Sofia grundades som en katedral.


 14. Men under tiden föreslås det att en tillfällig katedral i trä ska resas framför den brandskadade.


 15. Då byggdes en tillfällig katedral med rör av kartong, trä och stål, designad av en japansk arkitekt.


 16. Efter det att förbudet meddelades i lördags stormade hundratals regeringsanhängare en katedral i Kinshasa.


 17. Han lät sin favoritarkitekt, Konstantin Thon, rita en ny katedral, med Hagia Sofia i Istanbul som förebild.


 18. Sedan 1935 har Hagia Sofia, ursprungligen byggd som en ortodoxt kristen katedral på 500-talet, varit ett museum.


 19. Tidigare under dagen fördömde FN en ”attack från Anti-Balaka nära en katedral där flera människor på flykt bodde”.


 20. Förutom en fantastisk katedral så finns här även ett museum, och under kyrkan ligger Sankt Demetrius fängelsehåla.


 21. I samband med gudstjänst erbjöd man under söndagen vaccin mot covid-19 vid S:t Afrems kyrka och S:t Jacobs katedral.


 22. Ealdred var tillbaka i York runt 1069 där han dog den 11 september 1069 och han begravdes i sin biskopliga katedral.


 23. Själva förnekade männen inblandning i rysk teve, och sa sig befinna sig i Salisbury för att titta på stadens katedral.


 24. Peter Lightfoot konstruerade ett känt astronomiskt ur till Wells katedral i Somerset 1390 som också är värt att notera.


 25. En beväpnad man har öppnat eld och skjutit ihjäl minst fyra personer i en katolsk katedral i staden Campinas i Brasilien.


 26. Efter kommunismens fall fick den ryska ortodoxa kyrkan tillåtelse att rekonstruera Kristus Frälsarens katedral i februari 1990.


 27. Det har handlat om att ställa vaccinbussar vid gymnasieskolor och vara på plats utanför S:t Afrems kyrka och S:t Jacobs katedral.


 28. Den Syrisk-ortodoxa kyrkan har två biskopar i staden, samt driver Sankt Efraims syrisk-ortodoxa domkyrka och Sankt Jacob av Nsibins katedral.


 29. Ursprungliga marmorreliefer från Kristus Frälsarens katedral bevarades dock, och finns idag att beskåda på klostret Donskoj i Moskva (se bilden).


 30. Han anlitades av tsarfamiljen för att formge en katedral åt Marfo-Mariinskijklostret i Moskva, vilket resulterade i en byggnad i medeltida Novgorodstil.


 31. I Salvador finns många byggnader från kolonialtiden, och förutom Brasiliens första katedral rymmer staden 350 kyrkor, vilket givit den epitetet "Det svarta Rom".


 32. Samlingen utanför Milanos gotiska katedral lockade både entusiastiska Lega-anhängare och antirasistiska och antifascistiska grupper som demonstrerade sitt missnöje.


 33. Kristus Frälsarens katedral (ryska: Хра́м Христа́ Спаси́теля) i Moskva är världens högsta ortodoxa katedral (dock inte den största, vilken är Sankt Savas tempel i Belgrad, Serbien).


 34. Bara dagar efter ett blodigt bombdåd mot en katedral i Jolo anfölls en moské i Zamboanga några öar nordösterut i den filippinska arkipelagen med en granat, uppger myndigheter i landet.


 35. Ryska federationens första president (1991–1999), Boris Jeltsin, som avled av hjärtsvikt 2007, låg på lit de parade i Kristus Frälsarens katedral innan han begravdes på Novodevitjekyrkogården.


Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Stavangers_domkyrka, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/notre-dame-brinner, https://sv.wikipedia.org/wiki/Kievrus, https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/har-vaccineras-sodertaljebor-i-samband-med-gudstjansten, https://sv.wikipedia.org/wiki/Tidmätningens_historia, https://sv.wikipedia.org/wiki/Kristus_Frälsarens_katedral, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/protester-vantas-i-kinshasa-trots-forbud, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/uppgift-skottlossning-i-centrala-berlin, https://sv.wikipedia.org/wiki/Padre_Pio, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/storbrand-i-katedralen-i-nantes, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/notre-dame-en-del-av-fransmannens-identitet, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/hagia-sophia-inte-langre-museum, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/forslag-efter-branden-bygg-en-tillfallig-trakatedral, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/hagia-sofia-invigd-som-moske-erdogan-pa-plats, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/marockansk-soldat-dodad-i-car, https://xn--resml-pra.com/grekland/stader/thessaloniki, https://sv.wikipedia.org/wiki/Ealdred, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/salisbury-ryssar-eftersokta-for-tjeckisk-sprangning, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/fyra-skjutna-till-dods-i-katedral-i-brasilien, https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/efter-lyckade-vaccineringen-vid-kyrkorna, https://sv.wikipedia.org/wiki/Södertälje, https://sv.wikipedia.org/wiki/Aleksej_Sjtjusev, https://sv.wikipedia.org/wiki/Salvador,_Brasilien, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/enad-populistfront-i-milano-infor-eu-valet, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/dodlig-granatattack-mot-moske

Exempel på användning av ordet "katedralen" i meningar

Katedralen är en böjningsform av ordet katedral, här nedan hittar du exempelmeningar som visar hur katedralen kan användas i en mening.


 1. Se mer inifrån katedralen i klippet ovan.


 2. Hon begravdes i katedralen i Peterborough.


 3. Ursprungliga planen att spränga katedralen.


 4.  Ursprungliga planen att spränga katedralen.


 5. Mitt hotell ligger precis bredvid katedralen.


 6. Vi kommer att göra katedralen Notre-Dame ännu vackrare.


 7. Det är mycket känslosamt att stå i den här katedralen i dag.


 8. Paret gifte sig den 26 april 1451 i katedralen i staden Kruja.


 9. Skadorna är stora, men katedralen förstördes inte fullständigt.


 10. Uppemot 100 personer var inne i katedralen när knivmannen kom in.


 11. Men nu sätter pandemin käppar i hjulet för att få katedralen färdig.


 12. De krävde även att Sony skulle ge katedralen en "avsevärd donation".


 13. Det gick några år innan arbetet med den planerade katedralen kom igång.


 14. Paret vigdes trots detta den 27 augusti 1172 i katedralen i Winchester.


 15. Under 1100-talets första del genomgick katedralen en större renovering.


 16. En massiv brand utbröt i den medeltida katedralen Notre-Dame på måndagen.


 17. ”Fruktansvärt att se den massiva branden i katedralen Notre-Dame i Paris.


 18. Den legendariska katedralen gick till synes upp i rök inför mänskligheten.


 19. Det andra kravet var att Sony skulle ge katedralen en förbehållslös ursäkt.


 20. Ett år tidigare hölls premiären för Tjajkovskijs ouvertyr 1812 i katedralen.


Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/mycket-kanslosamt-att-sta-har-i-katedralen, https://sv.wikipedia.org/wiki/Katarina_av_Aragonien, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/barcelonaborna-manifesterar-mot-terrorn, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/dodssiffran-stiger-efter-terrorattacken-i-barcelona, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/eu-parlamentarikern-vi-far-se-var-vi-far-sova-i-natt, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/macron-inom-fem-ar-ska-notre-dame-vara-renoverad, https://sv.wikipedia.org/wiki/Skanderbeg, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/brandmannen-hyllas-efter-insatsen, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/uppgift-skottlossning-i-centrala-berlin, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/pandemin-gor-sagrada-fam-lia-annu-mer-forsenad, https://sv.wikipedia.org/wiki/Resistance:_Fall_of_Man, https://sv.wikipedia.org/wiki/Kristus_Frälsarens_katedral, https://sv.wikipedia.org/wiki/Henrik_den_yngre, https://sv.wikipedia.org/wiki/Kievrus, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/det-kanns-som-slutet-pa-allt-europa-grater-varldsledarna-reagerar-pa-notre-dame-branden, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/macron-staller-in-tal-till-nationen, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/se-notre-dame-sex-manader-efter-branden

Exempel på användning av ordet "katedraler" i meningar

Katedraler är en böjningsform av ordet katedral, här nedan hittar du exempelmeningar som visar hur katedraler kan användas i en mening.


 1. Normandisk stil präglar också kloster, kyrkor och katedraler från samma era.


 2. Flera arkitekter arbetade med konstruktionen i en av världens första katedraler i gotisk stil.


 3. Mysteriespel presenterades på trappor framför katedraler eller av kringvandrande skådespelare på helgonfestdagar.


 4. Men när terrorgruppen i oktober drevs bort försåtminerade dess medlemmar staden och dess två katedraler med tusentals minor.


 5. Branden som rasar i en av världens mest kända katedraler Notre-Dame har väckt starka reaktioner, i hemlandet och runt om världen.


 6. Exempelvis har följande observationer gjorts: i lyktstolpar, i skrothögar, i bilars motorutrymme; dessutom i ett flygplan, i kranar och järnvägsvagnar, i katedraler, stations- och lagerhallar och balkonglådor.


Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Normandernas_erövring_av_England, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/den-maktiga-katedralens-dramatiska-historia, https://sv.wikipedia.org/wiki/Engelskspråkig_litteratur, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/raqqas-kyrkor-sakrade-fran-minor-till-jul, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/macron-staller-in-tal-till-nationen, https://sv.wikipedia.org/wiki/Koltrast

Synonymer till katedral

Ett annat sätt att förstå bättre hur ett ord kan användas är att granska vilka synonymer det har, samt hur dessa synonymer kan användas. Exempelvis har ordet katedral följande synonymer: domkyrka och kyrka.

Föregående och nästa ord i databasen

‹‹ katastrofzon kategori ››

Allmänt om våra exempelmeningar

Exempelmeningarna för ordet katedral som vi presenterar på denna webbplats kommer från olika officiella källor. Till exempel är en av våra källor artiklar på Wikipedia som klassificeras som åtminstone bra artiklar. Men vi använder också nyhetsartiklar, böcker och andra generiska texter för att samla exempel på hur ordet "katedral" kan användas i en mening. Till höger om varje mening hittar du en länk ut-pil som skickar dig till källan till meningen, där du kan komma åt hela texten och sammanhanget för den presenterade exempelmeningen. Detta kan vara användbart eftersom vissa ord ibland kan vara svåra att förstå utifrån enbart en mening, medan hela artikeln eller texten kan hjälpa dig att få insikt om hur du använder "katedral" i ett större sammanhang.