I en mening

Använda handtag i en mening

Här kan du hitta en stor uppsättning exempelmeningar till ordet handtag, det vill säga meningar som illustrerar hur man kan använda ordet handtag i en mening. Att se hur ett ord används i en mening kan hjälpa till mycket med förståelsen kring vad ordet betyder, och i vilka sammanhang man kan använda "handtag". Dessutom visar vi också hur olika böjningar av ordet handtag kan användas, de böjningar som vi även har exempelmeningar till är handtagen och handtaget. Om du klickar på den böjning av ordet handtag som du är intresserad av kommer du till listan över exempelmeningar för just den formen.

Exempel på användning av ordet "handtag" i meningar

Handtag är grundformen till detta ord, här nedan hittar du exempelmeningar som visar hur handtag kan användas i en mening.


 1. 800 gram hårt packat kokain träs in i kabinväskans handtag.


 2. I bilen fanns fyra gevär och ett handtag som tillhörde ett uppbrutet vapenskåp.


 3. Rummet får dagsljus genom två franska fönster av ek med handtag i form av delfiner.


 4. Signalen var monterad på en cirka två meter hög stolpe och manövrerades med hjälp av ett handtag.


 5. Denna matningsrörelse sker oftast via trapetsgängade matarskruvar med skalindexerade handtag i änden.


 6. Här maldes säden mellan två cirkelrunda stenar, där den övre vrids runt med ett handtag runt en axel av trä eller metall.


 7. Alla tre terrorister bar på likadana knivar, vars handtag hade virats in i en bit läder och sedan bundits fast vid handlederna.


 8. Under 1920-talet marknadsförde firma Dayton en racket med en ram av stål och handtag av trä, designad av den amerikanske tennisspelaren William Larned.


 9. Eftersom både väggar och dörrar består av specialgjorda böjda glasskivor och byggnaden saknar trösklar och handtag har medarbetare kraschat in i glasrutorna och fått uppsöka vård, enligt Bloomberg.


 10. De flesta grekiska vaser tillverkades så, men vad beträffar rhyton har vissa delar, så kallade "plastiska" delar och dekorativa element, tillverkats för hand, liksom handtag till andra former av lergods.


Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/fran-odling-till-dansgolv-folj-kokainets-vag-till-europa, https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/stal-vapenskap-fick-soppatorsk-och-somnade-bakom-ratten, https://sv.wikipedia.org/wiki/Konserthuset_Stockholm, https://sv.wikipedia.org/wiki/Trafiksignaler_i_Stockholm, https://sv.wikipedia.org/wiki/Fräsmaskin, https://sv.wikipedia.org/wiki/Kvarn, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/annu-en-gripen-efter-londondadet, https://sv.wikipedia.org/wiki/Tennisracket, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/apple-slar-nya-rekord-och-vill-bygga-nytt-jattekontor, https://sv.wikipedia.org/wiki/Det_antika_Greklands_keramik

Exempel på användning av ordet "handtagen" i meningar

Handtagen är en böjningsform av ordet handtag, här nedan hittar du exempelmeningar som visar hur handtagen kan användas i en mening.


 1. Med värme i sätet och handtagen passar den bra för de här länderna, säger Fredrik.


 2. Samurajernas hållning i strid och handtagen på deras katana inspirerades av Jediorden och deras ljussablar i filmserien Star Wars.


Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/belgiska-familjen-tog-barnen-och-varsin-goldwing-till-eskilstuna, https://sv.wikipedia.org/wiki/Shin_Megami_Tensei_IV

Exempel på användning av ordet "handtaget" i meningar

Handtaget är en böjningsform av ordet handtag, här nedan hittar du exempelmeningar som visar hur handtaget kan användas i en mening.


 1. Bulta citrongräset med handtaget på en kniv innan du lägger ner det i pannan.


 2. I bilen fann polisen bland annat fyra jaktvapen, amfetamin och handtaget till det uppbrutna vapenskåpet.


 3. Greppet mäts som längden av perimetern (omkretsen) av handtaget och uttrycks i tum (på engelska inches).


 4. En racket med vikten mer koncentrerad till huvudet är topptung, och en racket med vikten mer koncentrerad i riktning mot handtaget är topplätt.


 5. En Stör ej-skylt är en skylt av plast eller kartong, vanligtvis rektangulärt utformad och beskuren för att kunna hängas i handtaget på en dörr.


 6. Jag undviker offentliga platser på grund av att det inte finns tillräckligt med allmänna toaletter, säger Eleni Persson och känner på handtaget till handikapptoaletten vid Nybron.


 7. Träet i handtaget räfflades i olika mönster för bästa möjliga grepp, och det var först på 1930-talet som tillverkarna marknadsförde racketar med handtaget försett med läder av mjukt kalvskinn.


Källa: https://www.svt.se/recept/asiatisk-wok-med-kokosmjolk, https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/stal-vapenskap-fick-soppatorsk-och-somnade-bakom-ratten, https://sv.wikipedia.org/wiki/Tennisracket, https://sv.wikipedia.org/wiki/Stör_ej-skylt, https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/stangning-av-offentliga-toaletter-i-centrala-uppsala-far-kritik--joptj5

Synonymer till handtag

Ett annat sätt att förstå bättre hur ett ord kan användas är att granska vilka synonymer det har, samt hur dessa synonymer kan användas. Exempelvis har ordet handtag följande synonymer: dörrvred, hjälp, spak, vred, grepp, stöd och tjänst.

Föregående och nästa ord i databasen

‹‹ handstil handtvätt ››

Allmänt om våra exempelmeningar

Exempelmeningarna för ordet handtag som vi presenterar på denna webbplats kommer från olika officiella källor. Till exempel är en av våra källor artiklar på Wikipedia som klassificeras som åtminstone bra artiklar. Men vi använder också nyhetsartiklar, böcker och andra generiska texter för att samla exempel på hur ordet "handtag" kan användas i en mening. Till höger om varje mening hittar du en länk ut-pil som skickar dig till källan till meningen, där du kan komma åt hela texten och sammanhanget för den presenterade exempelmeningen. Detta kan vara användbart eftersom vissa ord ibland kan vara svåra att förstå utifrån enbart en mening, medan hela artikeln eller texten kan hjälpa dig att få insikt om hur du använder "handtag" i ett större sammanhang.