I en mening

Använda förtjänt i en mening

Här kan du hitta en stor uppsättning exempelmeningar till ordet förtjänt, det vill säga meningar som illustrerar hur man kan använda ordet förtjänt i en mening. Att se hur ett ord används i en mening kan hjälpa till mycket med förståelsen kring vad ordet betyder, och i vilka sammanhang man kan använda "förtjänt". Dessutom visar vi också hur olika böjningar av ordet förtjänt kan användas, de böjningar som vi även har exempelmeningar till är förtjänta. Om du klickar på den böjning av ordet förtjänt som du är intresserad av kommer du till listan över exempelmeningar för just den formen.

Exempel på användning av ordet "förtjänt" i meningar

Förtjänt är grundformen till detta ord, här nedan hittar du exempelmeningar som visar hur förtjänt kan användas i en mening.


  1. Som amtman gjorde han sig förtjänt genom sin energiska agerande mot fårskabben.


  2. Obama själv sade att han inte kände sig förtjänt av priset, eller värdig sällskapet det skulle placera honom i.


  3. Jag blev ledsen och arg över Maedehs gripande, en person som inte gjort sig förtjänt av att gripas och straffas.


  4. Två dagar senare håller Europa andan medan de hör katalanska presidenten Carles Puigdemont säga att Katalonien har gjort sig förtjänt av självständighet efter resultatet i folkomröstningen.

Exempel på användning av ordet "förtjänta" i meningar

Förtjänta är en böjningsform av ordet förtjänt, här nedan hittar du exempelmeningar som visar hur förtjänta kan användas i en mening.


  1. Vi gör inte vår bästa match, det är inte den mest förtjänta poängen vi har tagit.


  2. Men Peter Fredriksson vill inte gå så långt som att säga att det finns en risk för att en del elever fått högre betyg än vad de har gjort sig förtjänta av.


  3. Konsekventialistiska rättviseuppfattningar, som strävar efter att främja välfärd snarare än att dela ut förtjänta straff, kan överleva även en hård deterministisk uppfattning om den fria viljan.

Synonymer till förtjänt

Ett annat sätt att förstå bättre hur ett ord kan användas är att granska vilka synonymer det har, samt hur dessa synonymer kan användas. Exempelvis har ordet förtjänt följande synonymer: berättigad.

Föregående och nästa ord i databasen

‹‹ förtjänsttecken förtoendevalda ››

Allmänt om våra exempelmeningar

Exempelmeningarna för ordet förtjänt som vi presenterar på denna webbplats kommer från olika officiella källor. Till exempel är en av våra källor artiklar på Wikipedia som klassificeras som åtminstone bra artiklar. Men vi använder också nyhetsartiklar, böcker och andra generiska texter för att samla exempel på hur ordet "förtjänt" kan användas i en mening. Till höger om varje mening hittar du en länk ut-pil som skickar dig till källan till meningen, där du kan komma åt hela texten och sammanhanget för den presenterade exempelmeningen. Detta kan vara användbart eftersom vissa ord ibland kan vara svåra att förstå utifrån enbart en mening, medan hela artikeln eller texten kan hjälpa dig att få insikt om hur du använder "förtjänt" i ett större sammanhang.