I en mening

Använda fördom i en mening

Här kan du hitta en stor uppsättning exempelmeningar till ordet fördom, det vill säga meningar som illustrerar hur man kan använda ordet fördom i en mening. Att se hur ett ord används i en mening kan hjälpa till mycket med förståelsen kring vad ordet betyder, och i vilka sammanhang man kan använda "fördom". Dessutom visar vi också hur olika böjningar av ordet fördom kan användas, de böjningar som vi även har exempelmeningar till är fördomar och fördomarna. Om du klickar på den böjning av ordet fördom som du är intresserad av kommer du till listan över exempelmeningar för just den formen.

Exempel på användning av ordet "fördom" i meningar

Fördom är grundformen till detta ord, här nedan hittar du exempelmeningar som visar hur fördom kan användas i en mening.


 1. På Vadstena-Akademien gestaltade hon sommaren 2011 Lydia i den nyskrivna operan Stolthet och fördom.


 2. Hennes intriger, i romaner som Stolthet och fördom (1813) och Emma (1815), är i grunden komiska, men belyser kvinnors beroende av äktenskapet för att kunna säkra sin sociala status och ekonomiska trygghet.


Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Sofie_Asplund, https://sv.wikipedia.org/wiki/Engelskspråkig_litteratur

Exempel på användning av ordet "fördomar" i meningar

Fördomar är en böjningsform av ordet fördom, här nedan hittar du exempelmeningar som visar hur fördomar kan användas i en mening.


 1. Människor har stereotyper och fördomar.


 2. -Människor har stereotyper och fördomar.


 3. Men ibland blandas kritiken ihop mot fördomar om judar som grupp.


 4. Därför måste forskaren göra sig av med vissa fördomar, "idolerna".


 5. Vi utsätts ju faktiskt för fördomar, hat, hot och våld varenda dag.


 6. Clare däremot tror inte att han har fördomar fastän han är slavägare.


 7. Återstoden av Lewis tid vid Oberlin präglades av isolering och fördomar.


 8. Mobbning och fördomar anslås genom en nationell ton i det offentliga livet.


 9. De sprider hat mot kristna och judar, starka fördomar om andra grupperingar.


 10. Om överrepresentationen beror på fördomar hos polisen är svårt att svara på.


 11. Och folk tar gärna till sig det som bekräftar deras fördomar, menar Kent Werne.


 12. Men sjukvårdspersonalen rapporterar att det finns utbredda fördomar mot vaccinet.


 13. Hon hoppas att den nya klassificeringen inte ska spä på fördomar mot de som spelar.


 14. I detta verk driver Erasmus med den katolska kyrkans traditioner och folkliga fördomar.


 15. Jag uppskattar att du visade dig vara större än dina fördomar och har gett mig en chans här.


 16. Där uttalade hon sig nyligen om att ”det finns fördomar om att dataspel bara handlar om våld”.


 17. Elfenbenskusten står också inför ytterligare en utmaning i de utbredda fördomar som sprids i landet.


 18. Avsikten var att skolan skulle spegla hela samhället och på så vis minska fördomar och klasstänkande.


 19. Kriget medförde att rösträttsfrågan avdramatiserades och en del fördomar om kvinnors förmåga försvann.


 20. Innebörden är då fruktan och avsky för, samt fördomar, hat och fientlighet mot, en specifik grupp människor.


Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/domd-av-datorn, https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/manga-utsatta-for-antisemitism, https://sv.wikipedia.org/wiki/1600-talets_filosofi, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/islamofobin-allt-mer-utbredd-i-storbritannien, https://sv.wikipedia.org/wiki/Onkel_Toms_stuga, https://sv.wikipedia.org/wiki/Edmonia_Lewis, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/bush-trangsynthet-tycks-uppmuntras, https://www.svt.se/nyheter/inrikes/avhoppade-predikanten-finns-en-salafist-i-varje-svensk-moske, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/dubbelt-sa-stor-risk-for-svarta-att-dodas-av-polis-i-usa, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/konspirationsteorier-bakom-brinnande-5g-master, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/vaccinkonflikten-mellan-rika-och-fattiga-lander-vaxer, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/who-klassar-dataspelsberoende-som-en-sjukdom, https://sv.wikipedia.org/wiki/Erasmus_av_Rotterdam, https://sv.wikipedia.org/wiki/Lisbeth_Salander, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/merkel-inviger-dataspelsmassa-forsoker-na-unga-valjare, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/vaccineringen-tar-fart-i-afrika-1, https://sv.wikipedia.org/wiki/Alma_Braathen, https://sv.wikipedia.org/wiki/Feminism, https://sv.wikipedia.org/wiki/Fobi

Exempel på användning av ordet "fördomarna" i meningar

Fördomarna är en böjningsform av ordet fördom, här nedan hittar du exempelmeningar som visar hur fördomarna kan användas i en mening.


 1. E-sportföreningen Female Legends ser en risk med att sjukdomsstämpeln kan öka fördomarna mot de som spelar.


 2. När fördomarna handlar om judar, så kallas det antisemitism, förklarar Åsa Thunström, som arbetar som pedagog på Forum för levande historia.


Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/who-klassar-dataspelsberoende-som-en-sjukdom, https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/manga-utsatta-for-antisemitism

Synonymer till fördom

Ett annat sätt att förstå bättre hur ett ord kan användas är att granska vilka synonymer det har, samt hur dessa synonymer kan användas. Exempelvis har ordet fördom följande synonymer: förutfattad mening.

Föregående och nästa ord i databasen

‹‹ fördjupning fördrag ››

Allmänt om våra exempelmeningar

Exempelmeningarna för ordet fördom som vi presenterar på denna webbplats kommer från olika officiella källor. Till exempel är en av våra källor artiklar på Wikipedia som klassificeras som åtminstone bra artiklar. Men vi använder också nyhetsartiklar, böcker och andra generiska texter för att samla exempel på hur ordet "fördom" kan användas i en mening. Till höger om varje mening hittar du en länk ut-pil som skickar dig till källan till meningen, där du kan komma åt hela texten och sammanhanget för den presenterade exempelmeningen. Detta kan vara användbart eftersom vissa ord ibland kan vara svåra att förstå utifrån enbart en mening, medan hela artikeln eller texten kan hjälpa dig att få insikt om hur du använder "fördom" i ett större sammanhang.