I en mening

Använda eldsvåda i en mening

Här kan du hitta en stor uppsättning exempelmeningar till ordet eldsvåda, det vill säga meningar som illustrerar hur man kan använda ordet eldsvåda i en mening. Att se hur ett ord används i en mening kan hjälpa till mycket med förståelsen kring vad ordet betyder, och i vilka sammanhang man kan använda "eldsvåda". Dessutom visar vi också hur olika böjningar av ordet eldsvåda kan användas, de böjningar som vi även har exempelmeningar till är eldsvådan och eldsvådor. Om du klickar på den böjning av ordet eldsvåda som du är intresserad av kommer du till listan över exempelmeningar för just den formen.

Exempel på användning av ordet "eldsvåda" i meningar

Eldsvåda är grundformen till detta ord, här nedan hittar du exempelmeningar som visar hur eldsvåda kan användas i en mening.


 1. Därvid uppstod en svårsläckt eldsvåda som varade i tre dagar.


 2. Vid denna eldsvåda förstördes bland annat Svartbrödraklostret.


 3. Telefontornet stod kvar till 1953 då det revs efter en eldsvåda.


 4. Ytterligare en uppmärksammad eldsvåda drabbade Stockholm år 1990.


 5. En eldsvåda börjar i Rachels och Phoebes lägenhet och förstör den helt.


 6. Under en liten promenad blir han varse att en eldsvåda brutit ut inne i huset.


 7. Den 18 mars 1913 utbröt en våldsam eldsvåda på Tattersall vid Grev Turegatan 12–16.


 8. Den 3 oktober 1853 drabbades slottet av en eldsvåda som förstörde bland annat taket.


 9. En eldsvåda på en mexikansk olje- och gasplattform har krävt minst fem personers liv.


 10. Byggnadsverksamheten avstannade dock 1495 då området drabbades av en kraftig eldsvåda.


 11. Nästan hela staden förstördes i en eldsvåda 1666, och flyttades då till sitt nuvarande läge.


 12. Den 7 maj, en månad efter Karl XI:s död, utsattes slottet Tre Kronor av en omfattande eldsvåda.


 13. Jordsvinet Misha föll offer för en eldsvåda på London Zoo i Regent's Park på lördagsmorgonen.


 14. Den 23 november 1889 utbröt dock återigen en eldsvåda i pappersbruket, som ödelades även denna gång.


 15. Vid denna eldsvåda dog fyra människor och Heinrich Neuhaus unika panorama över Stockholm förstördes.


 16. År 1572 drabbades staden av en eldsvåda som skall ha förstört en del av staden samt Sankt Ilians kyrka.


 17. Stockholms stads brandstodsbolag ”till försäkring av lös egendom som genom eldsvåda gott förlorad” grundades 1843.


 18. Materialet liknar det som finns på brandhärjade Grenfell Tower , där minst 79 personer dog i en eldsvåda den 14 juni.


 19. Natten mellan den 13 och 14 januari 1746 ödelade en eldsvåda så gott som hela femte roten nuvarande västra Nordstaden.


 20. Det pågår en eldsvåda och vi försöker släcka den så fort som möjligt, sa hälsoministern till turkiska tidningen Haberturk.


 21. Förfallet hade dock gått för långt, och en eldsvåda i mars 1965 som förstörde stora delar av kvarteret, satte slutligen stopp för räddningsaktionen.


 22. På så vis kunde man undvika rök och matos och det minimerade också risken för att en eldsvåda skulle kunna sprida sig från de många eldstäderna i storköken.


 23. Kyrkan byggdes om 1585 efter ritningar av Carlo Maderno, men både kyrkan och klostret blev föremål för en genomgripande restaurering efter en eldsvåda år 1617.


 24. Den stora slottsbranden inträffade i den 7 maj 1697, då det gamla Slottet Tre Kronor totalförstördes i en eldsvåda, utom slottets då nyligen uppförda norra länga.


 25. ”Det finns nästan ingen chans att skottlossning skulle kunna orsaka en eldsvåda eller explosion i en kommersiell bränsleförvaringslokal”, står det i Facebookinlägget.


 26. Under Karl IX:s tid sattes våg- och tullhus upp i staden och efter en ny eldsvåda 1609 skänkte samma kung sex lodjor från Stockholms flottstation för att liva upp handeln.


 27. Branden i Rådhuset blev dramatisk och när räddningstjänsten nådde fram till byggnaden var det en fullt utvecklad eldsvåda; fem till tio meter höga lågor slog ut ur fönstren.


 28. Den förödande eldsvåda som besinningslöst slukade 24-våningshuset Grenfell Tower i västra London under onsdagsmorgonen, och dödade minst 58 personer, har skapat starka reaktioner i Storbritannien.


 29. Påbörjandet av Stadsholmens första planerade reglering kan dateras till den 1 september 1625, när en eldsvåda bröt ut i ett brygghus vid Kåkbrinken och snabbt spred sig med vinden i den täta trähusbebyggelsen.


Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Riddarholmskyrkan, https://sv.wikipedia.org/wiki/Historiska_bränder_i_Stockholm, https://sv.wikipedia.org/wiki/Telekommunikationer_i_Stockholm, https://sv.wikipedia.org/wiki/Vänner, https://sv.wikipedia.org/wiki/Sous_le_signe_du_Capricorne, https://sv.wikipedia.org/wiki/Tullgarns_slott, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/brand-pa-mexikansk-oljeplattform-flera-doda, https://sv.wikipedia.org/wiki/Kvarteret_Glaucus, https://sv.wikipedia.org/wiki/Varbergs_historia, https://sv.wikipedia.org/wiki/Karl_XII, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/jordsvin-offer-for-zoobrand, https://sv.wikipedia.org/wiki/Historiska_bränder_i_Hakarps_socken, https://sv.wikipedia.org/wiki/Enköping, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/27-hoghus-i-storbritannien-klarar-inte-myndigheternas-brandsakerhetstest, https://sv.wikipedia.org/wiki/Radheska_huset, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/turkiet-plan-ska-anvanda-vaccin-fran-kina, https://sv.wikipedia.org/wiki/Nödbostäder_i_Stockholm, https://sv.wikipedia.org/wiki/Medeltidens_mat, https://sv.wikipedia.org/wiki/Santa_Maria_Maddalena_delle_Convertite, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/uppgifter-las-vegas-skytten-skot-mot-flygbransletank, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/finansministern-fasaden-pa-grenfell-var-olaglig, https://sv.wikipedia.org/wiki/Stadsplanering_i_Gamla_stan

Exempel på användning av ordet "eldsvådan" i meningar

Eldsvådan är en böjningsform av ordet eldsvåda, här nedan hittar du exempelmeningar som visar hur eldsvådan kan användas i en mening.


 1. Två brandsoldater blev avskurna av eldsvådan.


 2. I klippet ovan hör du Peters berättelse från eldsvådan.


 3. Samtidigt rasar debatten om huruvida eldsvådan hade kunnat förhindras.


 4. Bilder visar hur delar av byggnaden har rasat in till följd av eldsvådan.


 5. Som mest bekämpade cirka 50 brandmän från flera brandstationer eldsvådan.


 6. Vad som orsakat eldsvådan är inte känt, men åskväder nämns som en möjlighet.


 7. Det fanns nämligen bra fotografier vilka visade hur det sett ut innan eldsvådan.


 8. Fredsgatan anlades efter eldsvådan 1792 och fick officiellt sitt namn i januari 1796.


 9. Enligt Hamburger Morgenpost deltog över 200 brandmän i arbetet med att släcka eldsvådan.


 10. Huset, som förutom Skogsstyrelsens kontor även innehöll lägenheter, totalförstördes i eldsvådan.


 11. Dock lämnar han ingen vetenskaplig förklaring till hur Swedenborg kunde berätta om eldsvådan 1759.


 12. Det är ännu okänt hu många människor som fallit offer för den fruktansvärda eldsvådan i Grenfell Tower.


 13. 29 människor har bekräftats döda i eldsvådan där, men närmare 230 människor saknas fortfarande i området.


 14. Det finns inga uppgifter om någon har skadats vid branden och det är ännu oklart vad som orsakat eldsvådan.


 15. Den delen av produktionen är dock inte påverkad av eldsvådan, enligt uppgifter från källor till olika medier.


 16. Byggnaden brann ner vid eldsvådan den 20 december 1802, varefter apoteket efter fyra dagar flyttade till Västra hamnen.


 17. I nuläget vet inte räddningstjänsten hur branden uppstod, och polisen kommer att utreda eldsvådan som misstänkt mordbrand.


 18. Den första eldsvådan började sprida sig okontrollerat på torsdagen i bergsstaden Paradise i länsområdet Butte County i norra Kalifornien.


 19. Resultatet blev en ny stadsplan över det avbrända området och så småningom även för de av eldsvådan förskonade delarna på nordvästra Stadsholmen.


Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Historiska_bränder_i_Stockholm, https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/peter-upptackte-branden-i-gallo-motte-lagorna-i-trapphuset, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/finansministern-fasaden-pa-grenfell-var-olaglig, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/over-20-doda-i-indonesisk-fabriksbrand, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/19-doda-i-stor-skogsbrand-i-portugal, https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/de-skurar-golven-skinande-rena-pa-malsakers-slott, https://sv.wikipedia.org/wiki/Fredsgatan,_Göteborg, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/evakuering-efter-storbrand-i-hamburg, https://sv.wikipedia.org/wiki/Emanuel_Swedenborg, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/boende-jag-tog-en-liten-flicka-i-handen-och-rusade-ut, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kalifornien-branderna-syns-tydligt-fran-rymden, https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/brand-pa-tak-i-rinkeby, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/brand-i-fabrik-i-indien-tillverkar-vaccin-mot-corona, https://sv.wikipedia.org/wiki/Kvarteret_Kommerserådet, https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/klubbstuga-star-i-lagor-totalforstord, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/branderna-som-rasar-i-kalifornien

Exempel på användning av ordet "eldsvådor" i meningar

Eldsvådor är en böjningsform av ordet eldsvåda, här nedan hittar du exempelmeningar som visar hur eldsvådor kan användas i en mening.


 1. Buskmarkerna röjdes även på grund av rädsla för eldsvådor.


 2. De kan då kan fungera som brandsläckare vid plötsliga eldsvådor.


 3. Därtill kom ”stadens gissel” i form av omfattande eldsvådor och sjukdomsepidemier.


 4. Salen har byggts om och renoverats flera gånger genom historien på grund av eldsvådor.


 5. Dessutom saknade byggnaden vattensprinklers, som kan fungera som brandsläckare i plötsliga eldsvådor.


 6. Danskarna uthärdade sig och släckte alla de eldsvådor som bröt ut, samt bombarderade de svenska soldaterna med sina egna kanoner.


 7. Ursäkta, jag är ingen expert heller, men behöver vi verkligen teknisk expertis för att förstå att vattensprinklers förhindrar eldsvådor?


 8. Även i Algeriet har tiotusentals hektar mark brunnit och minst 90 människor har omkommit i eldsvådor, varav över 30 soldater, rapporterar TT.


 9. Vapen begränsas av ammunition som spelaren samlar; många vapen har sekundära ammunitionstyper som kan användas för ytterligare fördelar, såsom kulor som åsamkar eldsvådor.


 10. Flera olika eldsvådor bekämpas på flera håll runt om i regionen, och de värsta lågorna härjar just nu kring orten Bormes-les-Mimosas i departementet Var, längs Rivierakusten.


Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Podomys_floridanus, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/finansministern-fasaden-pa-grenfell-var-olaglig, https://sv.wikipedia.org/wiki/Historiska_mord_och_avrättningar_i_Stockholm, https://sv.wikipedia.org/wiki/Förbjudna_staden, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/forsta-bilderna-inifran-grenfell-tower, https://sv.wikipedia.org/wiki/Belägringen_av_Köpenhamn, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/hundratals-flyr-skogsbrand, https://sv.wikipedia.org/wiki/Bioshock, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/svenske-simon-ser-franska-branderna-fran-lagenheten-de-sager-till-om-det-ar-dags-att-bege-sig

Synonymer till eldsvåda

Ett annat sätt att förstå bättre hur ett ord kan användas är att granska vilka synonymer det har, samt hur dessa synonymer kan användas. Exempelvis har ordet eldsvåda följande synonymer: brand.

Föregående och nästa ord i databasen

‹‹ eldstål eldtillstånd ››

Allmänt om våra exempelmeningar

Exempelmeningarna för ordet eldsvåda som vi presenterar på denna webbplats kommer från olika officiella källor. Till exempel är en av våra källor artiklar på Wikipedia som klassificeras som åtminstone bra artiklar. Men vi använder också nyhetsartiklar, böcker och andra generiska texter för att samla exempel på hur ordet "eldsvåda" kan användas i en mening. Till höger om varje mening hittar du en länk ut-pil som skickar dig till källan till meningen, där du kan komma åt hela texten och sammanhanget för den presenterade exempelmeningen. Detta kan vara användbart eftersom vissa ord ibland kan vara svåra att förstå utifrån enbart en mening, medan hela artikeln eller texten kan hjälpa dig att få insikt om hur du använder "eldsvåda" i ett större sammanhang.