I en mening

Använda basilika i en mening

Här kan du hitta en stor uppsättning exempelmeningar till ordet basilika, det vill säga meningar som illustrerar hur man kan använda ordet basilika i en mening. Att se hur ett ord används i en mening kan hjälpa till mycket med förståelsen kring vad ordet betyder, och i vilka sammanhang man kan använda "basilika". Dessutom visar vi också hur olika böjningar av ordet basilika kan användas, de böjningar som vi även har exempelmeningar till är basilikan. Om du klickar på den böjning av ordet basilika som du är intresserad av kommer du till listan över exempelmeningar för just den formen.

Exempel på användning av ordet "basilika" i meningar

Basilika är grundformen till detta ord, här nedan hittar du exempelmeningar som visar hur basilika kan användas i en mening.


 1. Exteriört uppvisar kyrkan klassiska inslag från en jesuitisk basilika.


 2. Den är en tvåskeppig basilika med fristående klocktorn, med klockspel.


 3. San Giuseppe al Trionfale är en titelkyrka och mindre basilika i Rom, helgad åt den helige Josef.


 4. Dess imponerande tegelfasad nästan som en romersk basilika med kampanil ser i stort sett likadan ut idag.


 5. Pastasåsen pesto har sitt ursprung i Genua och består av basilika, pinjenötter, olivolja, parmesanost och vitlök.


 6. Jesu Hjärtas basilika (kroatiska: Bazilika Srca Isusova) är en romersk-katolsk kyrka och basilika i Zagreb i Kroatien.


 7. Den 16 december 1977 flyttades kvarlevorna efter Ivan Merz från Mirogojkyrkogården till Jesu Hjärtas basilika där han sedan dess är begravd.


 8. Landets första basilika, den romersk-katolska Saint Mary-basilikan (Basilica of Saint Mary), i närheten av Loring Park, namngavs av Pius XI.


 9. Det gigantiska monumentet består bland annat av en stor underjordisk basilika insprängd i ett berg som har ett 150 meter högt kors på toppen.


 10. Sacro Cuore di Cristo Re, även benämnd Tempio di Cristo Re, är en kyrkobyggnad, mindre basilika och titeldiakonia i Rom, helgad åt Jesu heliga hjärta.


 11. Santa Maria Gloriosa dei Frari, på italienska vanligtvis kallad i Frari och på svenska Frarikyrkan, är en av Venedigs största kyrkor och får lov att kallas mindre basilika.

Exempel på användning av ordet "basilikan" i meningar

Basilikan är en böjningsform av ordet basilika, här nedan hittar du exempelmeningar som visar hur basilikan kan användas i en mening.


 1. Nedan presenteras ett urval av konstnärer och deras verk i basilikan.


 2. På grund av detta samt bygget av basilikan Sant'Andrea della Valle, revs San Luigi.


 3. Han satt vänd mot ingången till basilikan som för att be, men minuterna innan hade han dränkt in sig själv i bensin.


 4. Han ligger i basilikan som är en del av monumentet tillsammans med José Antonio Primo de Rivera, grundare av Falangistpartiet.


 5. Under det bysantinska styret uppfördes basilikan Sankta Maria av Formosa av vilken endast Sankta Maria av Formosa kapell kvarstår.


 6. Konstverken i basilikan omspänner stilar från gotisk och bysantinsk tid samt en mycket omfattande repertoar av verk från ungrenässans.


 7. Den ej färdigbyggda världsberömda katolska basilikan och närliggande butiker evakuerades och kontroller genomfördes under tisdagskvällen, enligt polisen.


 8. År 2003 helgonförklarades Ivan Merz av den dåtida påven Johannes Paulus II och basilikan är därmed en speciell plats för vördnad av och förbön för det romersk-katolska helgonet Merz.

Synonymer till basilika

Ett annat sätt att förstå bättre hur ett ord kan användas är att granska vilka synonymer det har, samt hur dessa synonymer kan användas. Exempelvis har ordet basilika följande synonymer: kyrka.

Föregående och nästa ord i databasen

‹‹ basilewskyi basingrediens ››

Allmänt om våra exempelmeningar

Exempelmeningarna för ordet basilika som vi presenterar på denna webbplats kommer från olika officiella källor. Till exempel är en av våra källor artiklar på Wikipedia som klassificeras som åtminstone bra artiklar. Men vi använder också nyhetsartiklar, böcker och andra generiska texter för att samla exempel på hur ordet "basilika" kan användas i en mening. Till höger om varje mening hittar du en länk ut-pil som skickar dig till källan till meningen, där du kan komma åt hela texten och sammanhanget för den presenterade exempelmeningen. Detta kan vara användbart eftersom vissa ord ibland kan vara svåra att förstå utifrån enbart en mening, medan hela artikeln eller texten kan hjälpa dig att få insikt om hur du använder "basilika" i ett större sammanhang.