I en mening

Använda aminosyra i en mening

Här kan du hitta en stor uppsättning exempelmeningar till ordet aminosyra, det vill säga meningar som illustrerar hur man kan använda ordet aminosyra i en mening. Att se hur ett ord används i en mening kan hjälpa till mycket med förståelsen kring vad ordet betyder, och i vilka sammanhang man kan använda "aminosyra". Dessutom visar vi också hur olika böjningar av ordet aminosyra kan användas, de böjningar som vi även har exempelmeningar till är aminosyran och aminosyror. Om du klickar på den böjning av ordet aminosyra som du är intresserad av kommer du till listan över exempelmeningar för just den formen.

Exempel på användning av ordet "aminosyra" i meningar

Aminosyra är grundformen till detta ord, här nedan hittar du exempelmeningar som visar hur aminosyra kan användas i en mening.


 1. En aminosyra i taget läggs till i ena änden.


 2. En grupp om tre nukleotider motsvarar en aminosyra.


 3. Det är genen som avgör vilken aminosyra som läggs till.


 4. Varje gång en aminosyra ska läggas till finns 20 olika att välja mellan.


 5. Detta gör att en aminosyra blir utbytt och hemoglobinet får andra fysiska egenskaper.


 6. Utbyte av en enda nukleotid i DNA kan medföra att en aminosyra i motsvarande protein byts ut.


 7. Vid translationen används en genetisk kod som pekar ut en aminosyra för en grupp om tre nukleotider.


 8. Ofta kan utbytet av en enda aminosyra göra att ett protein blir mindre stabil till sin form, utan att dess beteende eller interaktion med andra molekyler förändras.


Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Genetik

Exempel på användning av ordet "aminosyran" i meningar

Aminosyran är en böjningsform av ordet aminosyra, här nedan hittar du exempelmeningar som visar hur aminosyran kan användas i en mening.


 1. Möss som har fått tillskott av aminosyran taurin har visat sig bli både friskare och leva längre.


 2. Nu vill forskarna bakom studien undersöka om aminosyran har samma positiva egenskaper hos människor.


 3. Den mutation som orsakar fenylketonuri förstör kroppens förmåga att bryta ner aminosyran fenylalanin.


 4. I genomet för bakterien Escherichia coli finns till exempel en serie gener som är nödvändiga för produktion av aminosyran tryptofan.


 5. Durianfrukten innehåller en stor mängd socker, vitamin C, kalium och den serotonerga aminosyran tryptofan, och är en bra källa för kolhydrater, proteiner och fetter.


Källa: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/upptackt-ungdomens-kalla-hittad-i-en-aminosyra, https://sv.wikipedia.org/wiki/Genetik, https://sv.wikipedia.org/wiki/Durian

Exempel på användning av ordet "aminosyror" i meningar

Aminosyror är en böjningsform av ordet aminosyra, här nedan hittar du exempelmeningar som visar hur aminosyror kan användas i en mening.


 1. Protein består av långa kedjor av aminosyror.


 2. Även vissa aminosyror och proteiner smakar sött.


 3. Den tillhör gruppen neutrala, hydrofoba, opolära aminosyror.


 4. Ämnet är en av de 20 aminosyror som är byggstenar i proteiner.


 5. Om vi skulle hitta aminosyror, då blir det lite julafton för oss.


 6. Förhoppningen är att hitta något som i vart fall liknar aminosyror.


 7. RNA-molekylen används sedan som mall vid tillverkning av en kedja av aminosyror.


 8. Denna översättning mellan nukleotider och aminosyror kallas den genetiska koden.


 9. Ett sådant fynd vore sensationellt eftersom det är aminosyror som bygger kroppens proteiner.


 10. Detta kan få till följd att den motsvarande sekvensen av aminosyror i proteinet blir annorlunda.


 11. Sekvensen av nukleotider i genen översätts i två steg till en sekvens av aminosyror som bildar ett protein.


 12. Nukleotidsekvensen i budbärar-RNA används som mall vid skapandet av en sekvens av aminosyror i ett protein.


 13. Ätbara insekter anses nämligen vara ”supermat” då de är extremt proteinrika, med låg fetthalt och hög andel aminosyror.


 14. Melaninkoncentrerande hormon (MCH) är ett aptitreglerande peptidhormon som bildas i hypotalamus, som består av 19 aminosyror.


 15. Fenylalanin är en av de essentiella aminosyror som människokroppen inte själv kan tillverka, utan som måste tillföras genom födan.


 16. Proteiner är kedjor av aminosyror och sekvensen av nukleotider i genens DNA används för att bestämma sekvensen av aminosyror i proteinet.


 17. Kolhaltiga kondriter är stenmeteoriter som innehåller små mängder organiskt material, bland annat aminosyror, och representerar omkring 3 % av alla kondriter.


 18. Eftersom väldigt lite energi krävs för att ändra strukturen så kan detta ske av instabila mellanprodukter som bildas vid nedbrytning av aromatiska aminosyror.


 19. Murchison-meteoriten öppnade en kunskapsdörr till organiska ämnens ursprung på jorden eftersom den innehöll såväl aminosyror som rikligt med vatten, säger Trevor Ireland till The Guardian.


Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Genetik, https://sv.wikipedia.org/wiki/Grundsmak, https://sv.wikipedia.org/wiki/Fenylalanin, https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-rymdsond-ska-soka-efter-liv-pa-jupiters-manar, https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/har-jublar-kirunaforskarna-efter-uppskjutningen-nu-borjar-jakten-pa-liv-i-universum, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/varldens-forsta-insektsbaserade-restaurang-har-oppnat-smakar-kott-och-svamp, https://sv.wikipedia.org/wiki/Melaninkoncentrerande_hormon, https://sv.wikipedia.org/wiki/Bergart, https://sv.wikipedia.org/wiki/Dygnsrytm, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/rymdkapsel-med-asteroidstoft-har-natt-jorden

Föregående och nästa ord i databasen

‹‹ amiculus amiral ››

Allmänt om våra exempelmeningar

Exempelmeningarna för ordet aminosyra som vi presenterar på denna webbplats kommer från olika officiella källor. Till exempel är en av våra källor artiklar på Wikipedia som klassificeras som åtminstone bra artiklar. Men vi använder också nyhetsartiklar, böcker och andra generiska texter för att samla exempel på hur ordet "aminosyra" kan användas i en mening. Till höger om varje mening hittar du en länk ut-pil som skickar dig till källan till meningen, där du kan komma åt hela texten och sammanhanget för den presenterade exempelmeningen. Detta kan vara användbart eftersom vissa ord ibland kan vara svåra att förstå utifrån enbart en mening, medan hela artikeln eller texten kan hjälpa dig att få insikt om hur du använder "aminosyra" i ett större sammanhang.